המלחמה על המקלדת: תביעות לשון הרע ברשתות החברתיות – מגמות, אתגרים והשלכות
בעולם בו אנו מתקשרים, משתפים מידע ומחווים דעות בעיקר דרך הרשתות החברתיות נוצרו גם אתגרים משפטיים וחברתיים משמעותיים מאוד. אחת התופעות הבולטות היא העלייה הדרמטית במספר תביעות לשון הרע המוגשות בעקבות פרסומים ברשתות החברתיות. על פי נתוני הנהלת בתי המשפט, בשנת 2023 נרשמה עלייה של כ-30% במספר תביעות לשון הרע שהוגשו בהשוואה לשנת 2020, כאשר למעלה מ-60% מהתביעות קשורות לפרסומים ברשתות החברתיות. כך, בשנת 2010 הוגשו 553 תביעות לשון הרע ואילו בשנת 2023 הוגשו 1114 תביעות. במאמר זה נסקור את המגמות העיקריות בתחום תביעות לשון הרע ברשתות החברתיות, נבחן את האתגרים המשפטיים והחברתיים העומדים בפנינו, ונציע המלצות מעשיות להתנהלות נכונה ברשת.
המסגרת המשפטית
חוק איסור לשון הרע הישראלי, שנחקק בשנת 1965, מתמודד כיום עם אתגרים חדשים בעידן הדיגיטלי. החוק מגדיר לשון הרע כפרסום העלול להשפיל אדם, לבזותו, לפגוע במשרתו או במשלח ידו. בהקשר של רשתות חברתיות, בתי המשפט קבעו כי גם פוסט בפייסבוק, ציוץ בטוויטר או סטורי באינסטגרם נחשבים ל"פרסום" לפי החוק. יתרה מכך, פסיקות תקדימיות קבעו כי גם פעולות כמו שיתוף פוסט נחשב הפצת לשון הרע.
סוגיה מרכזית שעולה בהקשר זה היא השאלה של "זמן חיי הפרסום" ברשתות החברתיות. בניגוד לפרסום מסורתי בעיתון או בטלוויזיה, תוכן דיגיטלי נשאר זמין לצפייה לאורך זמן וניתן לשיתוף חוזר גם שנים לאחר הפרסום המקורי. בתי המשפט התמודדו עם שאלה זו בכמה פסקי דין משמעותיים, כאשר נקבע כי כל שיתוף מחדש של תוכן פוגעני עשוי להיחשב כ"פרסום חדש" לצורך מרוץ ההתיישנות, ובמקרים מסוימים אף להגדיל את סכום הפיצויים בשל ההשפעה המתמשכת על הנפגע.
מגמות ועלייה בתביעות
הנתונים מצביעים על מגמה מדאיגה של עלייה בתביעות לשון הרע ברשתות החברתיות. מחקר שנערך על ידי המכון הישראלי לדמוקרטיה מצא כי בין השנים 2018-2023 חלה עלייה של 150% בתביעות המתייחסות לפרסומים ברשתות החברתיות. הסכום הממוצע הנתבע בתביעות אלו עומד על כ-150,000 ₪, כאשר במקרים רבים מדובר בתביעות המוגשות על ידי אנשי ציבור, עסקים או אנשים פרטיים שחשים כי שמם הטוב נפגע מפרסומים ברשת.
חלק ניכר מהתביעות מסתיימות בפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט, מה שמעיד על הרצון של הצדדים להגיע להסכמות ולהימנע מהליכים משפטיים ארוכים ויקרים. במיוחד בולטת המגמה בקרב עסקים קטנים ובינוניים, אשר נאלצים להתמודד עם פגיעה במוניטין העסקי בעקבות פרסומים פוגעניים ברשתות החברתיות.
האתגרים המשפטיים
אחד האתגרים המרכזיים בתביעות לשון הרע ברשתות החברתיות הוא הקושי בהוכחת הנזק. בתי המשפט נדרשים להעריך את היקף החשיפה של הפרסום הפוגעני, את משך הזמן שבו היה נגיש לציבור, ואת מידת ההשפעה שלו על שמו הטוב של הנפגע. סוגיה מורכבת נוספת היא ההבחנה בין הבעת דעה לגיטימית, המוגנת תחת חופש הביטוי, לבין פרסום המהווה לשון הרע. השופטים נדרשים לאזן בין זכויות יסוד מתנגשות ולהתחשב בהקשר החברתי והתרבותי של הפרסום.
בפסיקה עדכנית, בתי המשפט החלו להתחשב גם במדדים דיגיטליים כמו מספר הצפיות, שיתופים, תגובות והאלגוריתמים של הרשתות החברתיות המשפיעים על היקף החשיפה. אתגר נוסף הוא הקושי בהערכת הנזק העקיף שנגרם כתוצאה מהפרסום הפוגעני, כמו למשל פגיעה במוניטין דיגיטלי, ירידה בדירוג בתוצאות החיפוש של גוגל, או אובדן הזדמנויות עסקיות עתידיות. כמו כן, בתי המשפט מתמודדים עם השאלה כיצד להתייחס לתגובות של צדדים שלישיים לפרסום המקורי, אשר עשויות להחמיר את הפגיעה בשמו הטוב של הנפגע, גם אם הפרסום המקורי עצמו לא היה בהכרח מהווה לשון הרע.
היבטים חברתיים ואתיים
העלייה בתביעות לשון הרע משפיעה באופן משמעותי על השיח הציבורי ברשתות החברתיות. מחד, היא מרתיעה התנהגות פוגענית ומעודדת שיח מכבד יותר. מאידך, קיים חשש מפני "אפקט מצנן" על חופש הביטוי, כאשר אנשים נמנעים מלהביע דעות ביקורתיות מחשש לתביעות.
תופעה זו בולטת במיוחד בקרב עיתונאים, פעילים חברתיים ואנשי ציבור, אשר לעיתים נמנעים מלחשוף מידע בעל חשיבות ציבורית מחשש לתביעות משפטיות. גם בתחום הביקורת הצרכנית ניכרת השפעה משמעותית, כאשר צרכנים חוששים לשתף את חוויותיהם השליליות עם מוצרים או שירותים, דבר הפוגע בשקיפות ובהגנה על זכויות הצרכן. יתרה מכך, האיום בתביעות לשון הרע משמש לעיתים ככלי להשתקת ביקורת לגיטימית, במיוחד כאשר מדובר בגופים חזקים או בעלי משאבים המאיימים בתביעות על גורמים חלשים יותר.
הנחיות למשתמשים
בעקבות העלייה בתביעות לשון הרע, חשוב להציג מספר המלצות מעשיות למשתמשי הרשתות החברתיות כדי להימנע מהסתבכות משפטית. ראשית, לפני כל פרסום יש לבדוק ולאמת את העובדות והמידע שאנו מתכוונים לשתף. חשוב במיוחד להימנע מהכללות גורפות וטענות שאין להן ביסוס עובדתי מוצק, שכן אלו עלולות להוביל לתביעות משפטיות. בנוסף, מומלץ להשתמש בשפה מאוזנת ומכבדת ולהימנע מהשמצות אישיות או ביטויים פוגעניים. כאשר מפרסמים תוכן ברשתות החברתיות, חיוני ליצור הבחנה ברורה בין עובדות לבין הבעת דעה אישית, למשל על ידי שימוש במונחים כמו "לדעתי" או "להתרשמותי". לבסוף, חשוב להיות מודעים לכך שגם שיתוף של תוכן פוגעני שנכתב על ידי אחרים עלול להוביל לאחריות משפטית, ולכן יש לנקוט משנה זהירות גם בעת שיתוף תכנים של אחרים.
לסיכום, העידן הדיגיטלי הביא עמו אתגרים חדשים בתחום דיני לשון הרע, כפי שמשתקף בעלייה הדרמטית במספר התביעות בשנים האחרונות. המורכבות של הרשתות החברתיות, משך החיים הארוך של פרסומים דיגיטליים, והקושי בהערכת היקף הנזק מציבים אתגרים משמעותיים בפני המערכת המשפטית והמשתמשים כאחד. חשוב להבין כי גם פעולות לכאורה פשוטות כמו שיתוף פוסט או סימון "לייק" עלולות להוביל לאחריות משפטית.
משרד עורכי דין אברהם-טל, המתמחה בתביעות לשון הרע בעידן הדיגיטלי, מזמין אתכם להיוועץ עמנו בכל סוגיה הקשורה לפגיעה בשמכם הטוב ברשתות החברתיות. צרו קשר עוד היום לייעוץ ראשוני ללא התחייבות, ותנו לנו להגן על הזכויות והמוניטין שלכם במרחב הדיגיטלי.
כתובת: היצירה 3, רמת גן (בית ש.א.פ) - תל אביב
אסף שמחוני 9 , באר שבע
טלפון: 072-3357334
מייל: office@avraham-tal.com